Cand esti obligat sa efectuezi inventarierea potrivit prevederilor legislative?

Inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii reprezintă ansamblul operatiunilor prin care se constată existenta tuturor elementelor respective, cantitativ-valoric sau numai valoric, după caz, la data la care aceasta se efectuează.

Inventarierea are ca scop principal stabilirea situatiei reale a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale fiecărei entităti, precum si a bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinând altor persoane juridice sau fizice, în vederea întocmirii situatiilor financiare anuale care trebuie să ofere o imagine fidelă a pozitiei financiare si a performantei entitătii pentru respectivul exercitiu financiar.

Potrivit prevederilor Legii contabilitătii nr. 82/1991, republicată, entitătile au obligatia să efectueze inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute, la începutul activitătii, cel putin o dată în cursul exercitiului financiar pe parcursul functionării lor, în cazul fuziunii sau încetării activitătii, precum si în următoarele situatii:

  1. a) la cererea organelor de control, cu prilejul efectuării controlului, sau a altor organe prevăzute de lege;
  2. b) ori de câte ori sunt indicii că există lipsuri sau plusuri în gestiune, care nu pot fi stabilite cert decât prin inventariere;
  3. c) ori de câte ori intervine o predare-primire de gestiune;
  4. d) cu prilejul reorganizării gestiunilor;
  5. e) ca urmare a calamitătilor naturale sau a unor cazuri de fortă majoră;
  6. f) în alte cazuri prevăzute de lege.

Inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii se efectuează de către comisii de inventariere, numite prin decizie scrisă. La entitătile al căror număr de salariati este redus, inventarierea poate fi efectuată de către o singură persoană.

Din comisia de inventariere nu pot face parte gestionarii depozitelor supuse inventarierii, contabilii care tin evidenta gestiunii respective si nici auditorii interni sau statutari.

Baza legala: OMFP 2861/2009

Inventar

Articole similare

Comentariul tau aici